Cantitate zero la picking

Dupa cum stiti, sau daca nu stiti aflati acum, operatiunea de picking este una dintre cele mai consumatoare de resurse intr-un depozit. Daca ar fi sa discutam despre timpi pierduti si optimizari de costuri, primul loc in care ar trebui sa ne uitam ar fi operatiunile de picking. In activitatea mea de consultanta am intalnit diverse situatii in care pickingul era intaziat, iar oamenii nu constientizau asta. O sa va dau 2 exemple relevante din punctul meu de vedere:

  • depozit cu WMS, pickerul era tirmis la locatie si nu gasea produsul acolo (asta e o situatie intalnita in practica). Marea majoritate a solutiilor WMS au un buton de skip, iar pickerul este trimis la alta locatie, alte solutii trebuie ca gestionarul sa intervina si sa corecteze situatia si abia apoi se poate continua procesul de picking; O sa va spun mai jos cum trateaza smart si eficient WebWMS problema asta;
  • Depozit cu WMS cu podeaua facuta zob, gropi si cimentul mancat si gaurit prin toate partile (o veche hala de pe vremea comunistilor). I-am intrebat de ce nu repara podeaua si mi-au zis ca e mai ieftin sa schimbe rotile la transpalete decat sa toarne sapa pe toata supragata. Abordarea e una gresita pentru ca nu acolo e costul mare (rotile la transpalete) ci costul cu timpul pierdut la picking. Podeaua defecta, plina de gropi ingrauneaza deplasarea transpaletelor cu paleti care se ingrauneaza si se inainta pe masura ce pickuiesti. Asta inseamna ca in loc sa folosesti 5 oameni pentru picking din cauza podelei si a timpul marit de deplasar esti nevoit sa folosesti 7 oameni. Cand i-am spus asta directorului a relaizat ca e mai ieftin sa toarne sapa;

V-am dat exemplele de mai sus ca sa intelegeti cat de importnt e pickingul produselor. In primul caz WebWMS trateaza problema astfel: pickerul se deplaseaza la locatie si nu gaseste produsul (de ce nu il gaseste acolo, chiar si cu WMS o sa dezvolt intr-un alt post) acolo unde l-a trimis sistemul. Pickerul va introduce la cantitate pickuita zero, iar sistemul il va directiona la urmatoarea celula, in paralel sistemul marcheaza celula aia ca fiind eronata si nu o mai sugereaza altor pickeri. Gestionarul vede intr-un raport ca e o celula cu cantitate inexistenta si corecteaza eroarea cand vrea sau cand poate. Pana cand nu e corectata eroarea celula este scoasa din sugerarea de picking.

De ce e mai eficient si mai bine asa?

In felul asta se rezolva smart problema pentru ca celula fiind scoasa din sistem, sistemul nu va mai trimite alti pickeri la acea celuala si nici nu blocheaza procesul de picking, nu blocheaza gestionarul care nu va fi intrerupt din ceea ce facea ca sa corecteze acea problema si va corecta problema ulterior. De altfel corectarea problemei e una delicata pentru ca, daca nu e facuta corect poate implica probleme ulterioare de stoc.

De ce v-am dat si al doilea exemplu?

E simplu, noi avem experienta in oprimizare de procese de business, iar daca lucrati cu noi aveti multe sanse sa corectati si astfel de chestii, sa vedeti si sa intelegeti de ce lucrurile trebuiesc facute intr-un anume fel. Chestia asta este foarte posibil sa nu se intampla cu alti furnizori de WMS deoarece ei nu au experienta pe optimizare de procese, iar pentru ei procese mai complicate inseamna bani mai multi pe dezvoltari de solutie. La noi nu se intampla asta deoarece limitam contractual suma maxima pe care o vei plati in implementare la 10.000 de euro, de aceea vrem sa ai procese optimizate si corecte si o sa-ti spunem unde si ce gresesti si de e bine sa schimbi. Toate astea cu cifre.

Acum iti dai seama de ce WebMWS e o solutie „altfel” fata de cele din piata, noi nu am copiat solutii din piata ci am creat o solutie care rezolva probleme stiind aceste probleme inainte de a face solutia si nu descoperind aceste probleme dupa ce am creat solutia. Te astept sa-ti fac o oferta pentru WebWMS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *