De ce multi-order picking este comoara din WMS

Multi-order picking inseamna pentru tine bani salvati si rapiditate in executie, iar ca sa intelegi de ce am sa-ti explic in continuare motivele.

Procesul de picking dintr-un depozit este cel mai costisitor proces, atat din puct de vedere timp de executie (adica necesita mult timp) cat si din punct de vedere resursa umana folosita. Problema devine extrem de delicata atunci cand sunt pickuite produse mici in cantitati mici; de exemplu in cazul firmelor de medicamente, piese auto, papetarie, magazine virtuale etc. Problema si mai mare este ca multe din aceste produse sunt ieftine, iar marja nu iti permite sa folosesti resurse multe.

Sa ne imaginam ca fara WMS un picker este obligat sa ia o foaie de hartie pe care e comanda isi ia un cos in care sa coleteze produsele si pleaca sa faca pickingul. Timpul cel mare il piede in 2 locuri: deplasarea de la o locatie de produs la alta, iar la momentul cand a ajuns la locatia de produs pierde timp pentru a numara, verifica si pune produsele in cos (uneori, in functie de depozit identificarea produsului este o problema si pierde destul de mult timp aici). Daca depozitul este intins pe o suprafata mare deplasarea de la o locatie la alta consuma timp foarte mult. Dupa cateva ore de facut asta pickerul oboseste si daca identificarea produsului e greoaie atunci va face si greseli (de obicei, in cazul pickcingului manual nu exista metode de verificare care sa evite greselile, singura verificare care se poate face este reverificarea dupa picking, dar care necesita din nou resurse).

Cum te poate ajuta o solutie WMS cu Multi – order picking?

Hai sa ne imaginam acelasi scenariu de mai sus, dar in care pickrul pleaca cu 3 comenzi pe care sa le eexcute in acelasi timp, cu ajuotrul unei solutii WMS (WebWMS solutia gratuita de WMS are aceasta capabilitate). Folosind WebWMS pickerul poate sa plece cu oricate coomenzi de picking in acelasi timp (este limitat doar de considerente de ordin fizic si nu software). Pickerul va ajunge la prima locatie, iar softul ii spune cand ajunge la fiecare produs cite produse sa puna in cosul comenzii 1, cate in cosul comenzii 2 si cate in cosul comenzii 3 (la inceputul procesului de picking solutia ii permite asocierea cosurilor de picking cu comenzile de picking), mai mult solutia software WMS verifica daca produsele sant puse in cosul corect prin scanare si da erori daca produsele nu sunt corecte sau nu sunt puse in cosul corect.

Ce salvam si ce consumam mai mult?

Procedand in felul asta avem urmatoarele avantaje:

  • facand picking la 3 comenzi in acelasi timp, parcurgem distanta de la o locatie la alta 1 singura data pentru cele 3 comenzi si nu de 3 ori asa cum ar fi in primul scenariu. Asta inseamna  distanta mai mica parcursa de picker, inseamna eficienta mai mare si oboseala mai mica, deci greseli mai putine. Si in cazul WMS se mentine riscul de greseala la numarare produselor, dar se reduce extrem de mult riscul de inversiune a produselor.  Datorita acestui lucru pentru acelasi numar de comenzi veti avea nevoie de mai putini oameni sa le execute;
  • pickerul va ajunge la finalul procesului de picking cu 3 cosuri, fiecare cos pentru 1 singur client, nemaifiind necesare operatiuni suplimentare asupra fiecarei comenzi.
  • se reduc semnificativ  erorile de inversiune;

Dezavantajele sunt urmatoarele:

  • timpul petrecut a fiecare locatie de produs se va mari pentru ca trebuie sa numeri de 3 ori acelasi produs si vor trebui facute scanari, ceea ce nu se intampla in cazul pickingului pe hartie;
  • produsele trebuie sa aiba dimensiuni si greutati reduse pentru a putea fi manipulate cu ajutorul cosurilor sau a unui carut special, deci ai nevoie de cos sau carut (necesita investitii in cosuri si carut);

Cu toate astea experienta arata ca folosirea multi-order picking duce la economii totale de pana la 30% din resurse fata de pickingul fara WMS.

WebWMS este printre putinele solutii din piata care au facilitatea de multi order picking, iar aeasta facilitate poate fi folosita in paralele cu pcikingul simplu sau cu pickingul consolidat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *