Beneficiile unui WMS- existenta detelor si KPI

Beneficiile unui WMS- existenta detelor si KPI

Unul dintre cele mai importante beneficii ale unui WMS este faptul ca iti da acces la date, date pe care inainte nu le puteai avea sau eram foarte greu sa le obtii, iar eforturile si costurile coroborate cu lipsa de control nu justificau beneficiile potentiale obtinute.

Datele pe care le poti avea atunci cand implementezi un WMS sunt atat date legate de marfa cat si date legate de activitatea oamenilor. Despre datele legate de marfa am vorbit in articolele precedente si o sa va mai povestesc, dar datele legate de activitatea oamenilor este importanta in depozit si o sa vaexplic in acest articol de ce.

Cu ajutorul unui WMS poti vedea cine a receptionat produsele, la ce data si ora, ce probleme sunt cu receptia cine a facut picking, pe ce produse, pe ce comanda la ce data si ora s-au facut operatiunile acestea (de asemenea se poate vedea stocul in timp real). Datele acestea va permit sa introduceti indicatori de performanta (KPI, poti citi aici despre potentiali KPI in depozit) si sa corelati acesti indicatori de performanata cu bonusurile pe care le acordati angajatilor. Da, WMS va permite sa introduceti un sistem de bonus real al angajatilor, iar acest sistem va permite sa ii piteti motiva in a munci mai mult si mai bine.

De asemenea, existenta datelor va permite sa puteti vedea si estima componenta echipei din depozit si sa dimensionati echipa pe baze reale si nu pe aprecierea corecta sau mai putin corecta a unor angajati. Obtinerea acestor date in WMS este destul de simpla si poate fi disponibila oricand doriti la un click distanta. WebWMS este o solutie profesionala de WMS si va ofera toate aceste informatii prin sistemul propriu de raportare sau, pentru cei care doresc analize mai aprofundate si mai complexe, se poate lega extrem de simplu cu un BI.

Daca in WebWMS exista trasabilitate pe operatii, oameni, actiuni si marfuri, fara WMS aceste lucruri sunt greu sau chiar imposibil de obtinut in foarte multe cazuri. In activitatea mea de consultanta am fost in depozite unde era extrem de greu sa estimeze si sa coreleze necesarul de oameni si operatii in depozit atunci cand businessul avea o crestere sau o scadere. Fara WMS este foarte complicat sa renunti la anumite resurse atunci cand businees-ul scade si esti obligat de reducerea veniturilor sa iei astfel de actiuni. Acest lucru este complicat deoarece nu se pot lega in mod direct parametri de vanzare cu parametri de depozit, deoarece in anumite situatii cand vanzarile scad e foarte posibil ca operatiunile din depozit sa nu inregistreze acelasi ritm al scaderii. Ca sa intelegi am sa va dau un exemplu: daca scad vanzarile la clienti insemna de cele mai mutl eori scaderea cantitatilor cumparate sau orientarea catre produse mai ieftine ceea ce nu duce in mod proportional la o scadere a activitatii in depozit, iar aceasta scadere e greu de estimat fara WMS, dar este usor de vazut, estimat si cuantificat avand implementat un WMS.

O comparatie intre un depozit cu WMS si unul fara WMS este ca si cand ai avea un depozit fara lumina si la un moemnt dat aprinzi lumina. Cand aprinzi lumina (implementezi WMS) lucrurile se vad mai clar, vezi ce face fiecare om, pe unde se duce, vezi unde ai marfa si ce optimizari poti sa faci ca sa reduci costurile si resursele implicate in activitate.

O sa continui seria de articole despre beneficiile unui WMS cu nou nou articol, asa ca ramaneti aproape.

robert

Lasă un mesaj