Ce beneficii iti aduce un WMS-independenta de om

Ce beneficii iti aduce un WMS-independenta de om

Din seria de articole ce beneficii iti aduce un WMS (si WebWMS – softul nostru gratuit iti aduce toate aceste beneficii despre care vorbesc aici) o sa continui azi cu unul dintre cele mai importante beneficii aduse de un WMS la momentul scrierii articolului – independenta fata de om. De fapt mai bine spus este ca lipsa unui WMS iti aduce dependenta de oameni.

De ce nu e buna dependenta de oameni?

Intai am sa va aexplic cum lipsa unui WMS te face dependent de oameni, iar apoi o sa va explic de ce WMS -ul reduce foarte mult dependenta asta. Intr-un depozit in care ai mai multe produse (de la 50 in sus sa spunem) si cantitati mari din aceste produse pentru a le putea gasi esti dependent de sistemul de organizare si apoi de modul in care oamenii retin unde au fost puse aceste produse. Sistemul de organizare al depozitului este important pentru ca iti ordoneaza produsele, dar orice fel de sistem de organizare al depozitului vei alege fara a avea un WMS, si oricat de ordonati ar fi oamenii din depozit (ceea ce nu prea se intampla de obicei) intr-un timp mai lung sau mai scurt (este strict dependent de disciplina oamenilor, dar nu numai) depozitul va ajuge sa fie „un haos organizat”. De ce spun ca nu depinde doar de disciplina oamenilor? Pentru ca la un moment dat organizarea (sau mai bine spus dezorganizarea depozitului) nu mai depinde de ei. Sa va exemplific: ati adoptat un sistem de organizare al depozitului in care fiecare produs are alocat un spatiu predefinit fix in depozit. Asta inseamna ca orice produs ar intra in depozit va fi pus la locul lui predefinit si tot de acolo va fi luat. Sa zicem ca oamenii respecta asta cu sfintenie (sunt foarte disciplinati si ordonati), dar la un moement dat se mareste volumul de stocare al anumitor produse. Asta inseamna ca ele nu vor mai avea loc in spatiul prestabilit si trebuiesc puse in alte parti. Din acest moment „haosul organizat” se instaleaza in depozit.

In momentul instalarii „haosului organizat” incepe dependenta firmei de oamenii din depozit (pickeri) care stiu unde sunt produsele si care au o oarecare eficienta in a gasi ra[idprodusele care trebuie. Dependenta de oameni va duce la probleme in a inlocui oamenii, ceea ce duce la marire de salarii si la probleme de profitabilitate. De asemenea, firma va fi obligata sa faca concesii in ceea ce priveste corectitudinea livrarilor, disciplina angajatilor…scazand in final in calitatea serviciului oferit clientului. Cel mai rau este ca asta devine o obisnuinta si companie incepe sa creada ca nu se poate altfel. Daca ai ajuns in faza asta ai nevoie de consultanta specializata si iti recomand serviciile noastre de consultanta – Logistic Specialist.

O alta fata a fenomenului este faptul ca un om care vine nou in companie va avea un timp destul de lung de acomodare pentru ca trebuie sa invete pozitiile si locatiile, pentru asta va trebui sa ceara ajutorul celorlalti, ajutor care nu vine fara „obligatii”, obligatii care il vor determina sa plece daca nu are „stomacul” suficient de rezistent. E foarte posibil ca foarte curand sa intri intr-un carusel in care oamenii vechi pleaca la salarii sau conditii mai bune, cei care vin noi nu se pot adapta si pleaca repede si totul incepe sa se darame ca un castel de carti de joc.

Cum WMS-ul te scapa de dependenta de oameni?

In cazul WMS-ului dependenta de oameni se reduce semnificativ si am sa va explic de ce. In primul rand oamenii nu mai trebuie sa stie produsele si nu mai trebuie sa stie unde sunt puse deoarece..stie WMS-ul asta si el trebuie doar sa fie executant si sa respecte ce ii spune WMS-ul. Si cu WMS oamenii trebuie sa fie disciplinati si sa respecte anumite reguli de business, altfel se va dovedi si el ineficient.

Inlocuirea oamenilor in cazul unui WMS si adaptarea lui la conditiile din compania ta este mult mai usoara doarecee trebuie doar sa invete regulile, sa invete sa lucreze cu softul, iar apoi lucrurile devin foarte simple. Daca fara WMS unui picker ii ia intre 3 si 6 luni sa se adapteze si sa devine cat de cat eficient, cu WMS unui pikcer ii ia intre 1 si 3 saptamani sa se adapteze si sa devina eficient. Asta inseamna ca se vor reduce frustrarile, iar conditiile de munca se vor imbunatati ceea ce ii va face pe oameni sa ramana mai mult in companie, de asemenea, iti reduce presiunea pe salarii la nivelul depozitului si poti masura foarte exact cat de eficient e fiecare om. WebWMS are si un alt avantaj fata de solutiile WMS clasice din piata pentru ca WebWMW se poate folosi cu telefonul mobil sau cu terminale care sunt ca si telefonul mobil cu sistem de operare Android, fiind foarte familiar lor din viata de zi cu zi. Trebuie sa va ganditi ca oamenii din depozit nu sunt mari fani ai tehnologiei, iar in momentul in care ii dai un terminal cu multe butoane si cu un sistem de operare cu care el nu e obisnuit pentru el va fi un stres suplimentar.

Exista niste cicluri in care economia creste si in care forta de munca este extrem de greu de gasit si de pastrat, iar atunci WMS-ul devine arma secreta care iti asigura stabilitate businessului. Asta e unul din motivele extrem de puternice ca sa incepi implementarea unui WMS.

Daca ai luat decizia si vrei sa treci la actiune contacteaza-ne si venim sa-ti facem o prezentare. Nu uita ca WebWMS este gratuit si are facilitati extrem de avansate.

robert

Lasă un mesaj