WMS solutie critica

WMS solutie critica

Solutiile WMS sunt de obicei solutii critice, iar gradul lor de criticitate este mai mare decat cel al unui ERP. Gradul de criticitate al unei aplicatii trebuie apreciat in functie de influenta pe care o are acea aplicatie in business.

WMS este o solutie critica pentru ca nefunctionarea solutiei va duce inevitabil la blocarea activitatii firmei. Daca in cazul unui ERP asta nu se intampla in cazul unei solutii WMS asta se va intampla cu certitutide. In cazul unui ERP activitatile se pot face majoritatea operatiunilor manul, extra solutie (in foarte multe companii exista fluxuri paralele extra ERP datorita faptului ce solutia ERP nu e implementata bine sau nu are anumite functionalitati) in WMS astfel de lucruri nu sunt posibile. Ma refer la operatiuni facute manual paralel cu solutia software.

De ce WMS e solutie critica?

WMS este o solutie critica deoarece in cazul in care solutia nu mai functioneaza oamenii din depozit nu vor mai putea gasi produsele in depozit. Asta se intampla deoarece WMS te ajuta sa pui produsele in mod aleator pentru a salva spatiul de depozitare si nu e recomandat sa faci altfel deoarece asta e unul din marile beneficii ale unui WMS. In momentul in care solutia nu va mai functiona, oamenilor din depozit, care pana atunci gaseaau produsele ghidati de WMS, le va fi extrem de greu sa gaseasca produsele si nu vor putea pregati comenzile. Asta duce la imposibilitatea de a livra partial sau total comenzile si duce la probleme majore cu clientii.

In cazul asta e bine sa iti iei ceva masuri de precautie necesare, din punctul meu de vedere. Primul lucru bun este ca solutia WMS sa fie diferita de solutia ERP si daca se poate, ar fi bine, sa fie pe servere diferite, chiar daca sunteti in cloud cu ele. De ce te ajuta asta? Asta te ajuta daca transferi din WMS in ERP lista produselor cu locatiile lor zilnic pentru ca atunci cand pica WMS -ul (sau serverul) sa poti scoate din ERP lista si sa poti continua manual pickingul si pregatirea comenzilor. Va fi mai greu la inceput pentru oameni, dar nu te blochezi.

Daca WMS e parte din ERP si solutia sau serverul pica (in cazul in care ambele sunt pe acelasi server) atunci niciuna din solutii nu va mai functiona si exista riscul mare de a bloca toata activitatea. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care se intampla ceva cu furnizorul de ERP si iti blocheaza accesul la aplicatie, in cazul asta nu vei mai putea accesa nici WMS-ul si, din nou, te blochezi.

Cu toate ca costurile sunt ceva mai mari la implementarea solutiilor separat, costurile vor fi mult mai mari daca WMS nu va mai functiona si nu vei mai putea livra 2 zile de exemplu.

Daca softurile sunt in cloud este, de asemeena, o situatie periculoasa pentru ca, orice ti-ar vinde furnizorul de cloud ca e safe si are uptime mare, lucrurile nasoale se vor intampla atunci cand iti e lumea mai draga (un client de al meu avea o vorba: shit happens all the time). Mai mult, serverele de cloud sunt mult mai probabil sa fie atacate de hackeri (sunt un fel de stup de miere pentru ursi).

Tu ce varianta alegi? Solutie WMS separata de ERP sau impreuna?

 

robert

Lasă un mesaj