Beneficii soft depozit WMS – reducere spatiu de depozitare

Beneficii soft depozit WMS – reducere spatiu de depozitare

soft depozit WMS

soft depozit WMS

In articolul acesta o sa va descriu cum un soft depozit WMS va poate ajuta sa reduceti spatiul de depozitare. Daca vei citi pana la final acest articol o sa afli urmatoarele:

 • de ce acum, fara WMS nu poti optimiza spatiul de depozitare;
 • cum poti cu WMS schimba modul de organizare;
 • cum poti pune mai multe produse in acelasi spatiu, optimizand spatiul;

Sa o luam de la inceput ca sa intelegi lucrurile bine.

De ce nu poti optimiza spatiul fara WMS

Intr-un depozit in care nu au un soft WMS marfa trebuie sa fie organizata dupa un principiu simplu:

 • trebuie sa o pun intr-o locatie astfel incat sa stiu de unde sa o iau cand am nevoie de ea;

Bazandu-ne pe asta exista mai multe sisteme de organizare a marfurilor intr-un depozit, dar toate se bazeaza pe principiul punerii marfurilor de acelsi fel in acelasi loc.

Exemple de sisteme de organizare

Cateva exemple de sisteme de organizare:

 • pentru fiecare furnizor desemnezi o locatie in depozit, iar in locatia fiecrui furnizor pui produsele in ordine alfabetica. Sistemul este bun pentru ca stie toata lumea unde sa puna un anume produs si stie si de unde sa-l ia apoi, regula fiind simplu de tinut minte.
 • organizezi toate marfurile in ordine alfabetica dupa numele produsului. In interiorul literei A, de exemplu, organzizezi produsele in ordinea alfabetica a producatorilor. De asemeenea este un sistem usor de tinut minte. Cu un astfel de sitem gasesti usor produsele atunci cand le cauti.

Dezavantajele unui astfel de sistem de organizare a depozitului fara WMS.

Sistemul descris mai sus e scalabil. Asta inseamna ca poti sa-l aplici pentru orice numar de produse si furnizori.

El are niste dezavantaje insa, iar acestea sunt:

 • fiecare locatie a unui produs trebuie dimensionata fizic corespunzator. In acea locatie vei avea o cantitate de produse care fluctueaza de la maxim catre minim. Maximul se atinge cand faci aprovizionarea, iar minimul cand esti inainte de aprovizionare. E simplu de imaginat pentru ca pe masura ce vinzi, numarul de produse la raft scade.

Tu vei avea tot timpul la fiecare produs un spatiu nefolosit, spatiu care nu il poti folosi pentru alte produse. El trebuie sa ramana liber ca sa poti pune acelasi produs cand reaprovizionezi. Gandeste-te ca ai 1000 de produse, deci veai avea 1000 de spatii goale care cumulate iti dau o ineficienta de utilizare a spatiului.

Ce faci cand trebuie sa aduci o cantitate mai mare de produs?

Treuie sa faci asta pentru ca el se vinde bine. Pentru asta trebuie sa ai spatiu in depozit, spatiul destinat lui nu mai e suficient.

In cazul asta ai 2 variante:

 1. muti un produs de langa el in alta locatie si faci loc langa acel produs ca sa pui cantitatea suplimentara. Daca faci asta cu 1 produs din cele 1000 nu e problema, dar daca o faci cu 100 din cele 1000 vei incepe sa ai probleme. Problemele apar pentru ca nu mai respecti regula de aranjare si produsele vor fi grau de gasit.
 2. creezi o noua locatie in depozit pentru acest produs, locatie diferita ca spatiu de cea initiala. In cazul asta acel produs il vei avea in 2 locatii. Nu e probelam daca ai doar 1 produs, problemele apar cand vei avea 100-200 de produse in situatia asta.

Datorita situatiilor descrise mai sus inveitabil vor aparea probeleme de gestionare FIFO, FEFO a produselor.

Cum rezolva un soft depozit WMS problema

Softul depozit WMS nu gestioneaza produsele dupe principile descrise mai sus. El gestioneaza produsele astfel:

 • pune produsele in orice locatie si asociaza produsul cu locatia. Acel produs poate fi in 10 locatii imprastiate prin depozit. Cand te vei duce sa iei produsul softul te va trimite la locatia corecta, respectand in acelasi timp FIFO, FEFO etc.
 • poate gestiona dinamic produsele (cum am descris mai sus) sau le poate gestiona static. Static inseamna sa asociezi unele produse cu anumite locatii si acele produse vor fi duse doar in acele locatii. Principiul e similar cu cel descris fara soft depozit WMS. Atentia ca nu toate solutiile din piata stiu sa lucreze astfel. WebWMS e printre putinele solutii WMS care pot gestiona spatiul si produsele astfel.

Lucrand in felul acesta spatiul din depozit devine mult mai bine gestionat. Gradul de ocupare al spatiului, folosnd o solutie WMS se va mari.

Acest sistem are si el un dezavantaj si anume acela ca in momentul in care nu va mai functiona nu vei mai putea gasi produsele. El poate sa nu functioneze din diverse motive: lipsa curent electric, se strica serverul, atac informatic etc.

De obicei astfel de chestiuni se rezolva prin sisteme de rezerva gen generator; al doilea server de rezerva pe care se face back-up si care poate functiona ca server principal in caz de avarie etc.

Trebuia sa retineti ca un soft pentru depozit WMS va ajuta a gestionati spatiul din depozit mai eficient, iar asta va salveaza bani pentru extinderea sau constructia unui nou depozit.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l citesti si pe acesta: Beneficii WMS – salariile angajatilor

robert

Lasă un mesaj